Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Hållbarhetslagstiftningsguide Hållbarhetsrapportering Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

Hållbarhetsrapportering Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

För att utveckla och förbättra företagens hållbarhetsrapportering, har EU-kommissionen antagit ett förslag om företagens hållbarhetsredovisning, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Syftet är att få gemensamma europeiska rapporteringsregler som ska öka transparensen och säkerställa att företag rapporterar hållbarhetsinformation på ett konsekvent och jämförbart sätt.

Vad behöver du veta om lagen? 

  • CSRD är EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering, som ersätter och utökar kraven i det tidigare NFRD-direktivet. 
  • Syftet är att säkerställa gemensamma europeiska regler för transparent, jämförbar och konsekvent hållbarhetsredovisning. 
  • Kraven gäller alla stora företag, börsnoterade företag (förutom mikroföretag) och vissa dotterbolag utanför EU. 
  • Rapporteringskraven omfattar mer detaljerad information, granskning av rapporterna samt obligatoriska EU-standarder (ESRS). 
  • Företagen måste digitalt "tagga" rapporterad information så att den blir maskinläsbar. 

 

Vad innebär det för ditt företag? 

  • Rapportering blir obligatorisk för fler företag, inklusive små och medelstora börsnoterade bolag från 2026. 
  • Nya standarder (ESRS) kräver omfattande hållbarhetsinformation om sociala, miljömässiga och styrningsrelaterade frågor. 
  • Företag med brutet räkenskapsår i Sverige börjar rapportera från räkenskapsåret som startar efter 30 juni 2024. 
  • Företag med kalenderår som räkenskapsår börjar rapportera från 2025, med första rapporten 2026. 
  • Om ditt företag har kunder som omfattas av CSRD så är det möjligt att de i sin tur förväntar sig att ditt företag ska rapportera till dem på vissa punkter. 

 

Viktiga datum att hålla koll på: 

  • 1 juli 2024: Stora noterade bolag med mer än 500 anställda och brutet räkenskapsår börjar rapportera enligt CSRD. 
  • 1 januari 2025: Stora noterade bolag med kalenderår samt andra stora bolag (uppfyller minst två av följande: 250+ anställda, balansomslutning 280+ MSEK, nettoomsättning 550+ MSEK). 
  • 1 januari 2026: Små och medelstora börsnoterade bolag (10–250 anställda, balansomslutning 5–280 MSEK, nettoomsättning 10–550 MSEK). 
  • 1 januari 2028: Företag utanför EU med betydande verksamhet i EU (t.ex. filialer eller dotterbolag med omsättning 450+ MSEK). 

 

Hur kan du förbereda dig? 

  • Identifiera om ditt företag omfattas av CSRD och vilka delar av verksamheten som påverkas. 
  • Påbörja en intern genomgång av nuvarande rapporteringsrutiner och bedöm om dessa uppfyller kommande krav. 
  • Utbilda relevanta medarbetare om hållbarhetsredovisning och ESRS-standarderna. 
  • Säkerställ system och verktyg för att kunna samla in och digitalisera den nödvändiga informationen. 
  • Planera för extern granskning av rapporterad information för att uppfylla kravet på försäkran. 
  • Om ditt företag har kunder som omfattas av CSRD så ta kontakt med dem i god tid för information om ditt företag förväntas rapportera till dem på någon punkt. 

 

Vad kommer hända i nästa steg? 

  • EU:s expertgrupp EFRAG fortsätter att utveckla och publicera rapporteringsstandarder (ESRS). 
  • Den svenska implementeringen innebär att rapportering börjar successivt från 2024 till 2028 beroende på företagsstorlek och verksamhet. 
  • TEKO bevakar utvecklingen och tillhandahåller löpande information och stöd till företag. 

 

Mer om: Hållbarhetsredovisning CSRD

För att utveckla och förbättra företagens hållbarhetsrapportering, har EU-kommissionen antagit ett förslag till ett direktiv om företags hållbarhetsredovisning, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), som ska ändra de befintliga icke-finansiella rapporteringskraven i NFRD (NFRD, Non-Financial Reporting Directive kräver att vissa stora företag rapporterar om sociala frågor, miljöfrågor, mänskliga rättigheter, mutor och korruption, mm.m)

De företagen som omfattas av dagens obligatoriska hållbarhetsredovisning ska börja rapportera enligt CSRD 2025, det vill säga resultatet för 2024. Den stora skillnaden i den svenska implementeringen av CSRD jämfört med EU-direktivet är att de nya reglerna för hållbarhetsrapportering börjar gälla i Sverige 1 juli istället för 1 januari 2024. Stora svenska företag med över 500 anställda börjar alltså att rapportera enligt de nya reglerna från och med räkenskapsåret som inleds närmast efter 30 juni 2024. Eftersom endast några få av de svenska stora företagen har ett brutet räkenskapsår betyder det här i praktiken att de flesta stora företag i denna kategori träffas av de nya reglerna för räkenskapsåret 2025. Observera dock att övriga EU-länder följer EU-direktivets tidplan med rapporteringskrav för den här typen av företag från och med räkenskapsåret 2024.

I korthet innebär den nya lagstiftningen:

  • ett utökat tillämpningsområde till alla stora företag och alla företag som är noterade på reglerade marknader (förutom börsnoterade mikroföretag)
  • krav på granskning (försäkran) av rapporterad information
  • införande av mer detaljerade rapporteringskrav, och ett krav på rapportering enligt obligatoriska EU-standarder för hållbarhetsredovisning
  • krav på att företag digitalt ”taggar” den rapporterade informationen, så att den är maskinläsbar och kan matas in i den planerade EU-gemensamma åtkomstpunkten

CSRD är en revision av de krav som infördes genom direktivet om icke-finansiell rapportering (NFRD) och syftet med det nya direktivet är att fastställa gemensamma europeiska rapporteringsregler som ska öka transparensen, och säkerställa att företag rapporterar hållbarhetsinformation på ett konsekvent och jämförbart sätt.

EU-kommissionens expertgrupp, EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group)  ansvarar för utvecklingen av rapporteringsstandarder, ESRS  (European Sustainability Reporting Standards), som ska styra den obligatoriska hållbarhetsredovisningen.

Enligt CSRD är företag som är av allmänt intresse, stora företag eller koncerner med över 500 anställda i genomsnitt även skyldiga att rapportera enligt EU:s Taxonomiförordning om hur de bidrar till EU:s miljömål.

 

Länkar: Hållbarhetsredovisning CSRD

Mer på Internet https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32022L2464

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

Mer på Internet https://finance.ec.europa.eu/capital-markets-union-and-financial-markets/company-reporting-and-auditing/company-reporting/corporate-sustainability-reporting_en

EU-kommissionen, övergripande om hållbarhetsrapportering

Mer på Internet https://www.efrag.org/en/projects/esrs-implementation-guidance-documents

EFRAG, ESRS (European Sustainability Reporting Standards), vägledande dokument

Publicerad 2020-05-26Senast uppdaterad 2025-01-17
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt