Vad behöver du veta om lagen?
- EU:s klimatlag, som antogs i april 2021, sätter målet att minska nettoutsläppen av växthusgaser med 55 % till 2030 (jämfört med 1990 års nivåer) och att uppnå klimatneutralitet till 2050.
- Fit for 55 är ett omfattande paket av lagförslag som ska göra det möjligt att nå klimatlagens mål och inkluderar både ny och reviderad lagstiftning inom klimat-, energi- och transportområdena.
- Fit for 55 påverkar flera sektorer, inklusive industri, transport och energi, och innehåller förslag som revidering av utsläppshandelssystemet, reglering av koldioxidutsläpp och en gränsjusteringsmekanism (CBAM).
Vilka företag påverkas av lagstiftningen?
- Primärt tung tillverkande industri som producerar el och värme.
- Textilföretag påverkas indirekt genom krav på energieffektivitet, hållbara transporter och eventuell påverkan på kostnader för energi och logistik.
- Mindre företag inom textilindustrin påverkas inte direkt på kort sikt men kan möta krav från större kunder att minska klimatpåverkan.
Hur kan du som företag förbereda dig?
- Arbeta med energieffektivisering i produktionen.
- Förbered dig på eventuella kostnadsökningar för transporter, exempelvis genom nya regler för sjöfart och flygtransporter.
- Minska klimatpåverkan genom att anpassa verksamheten till långsiktiga krav för cirkulär ekonomi och hållbarhet.
Vad kommer hända i nästa steg?
- Regeringar i EU:s medlemsländer ska implementera klimatlagen och Fit for 55-paketet i nationell lagstiftning.
- Nya krav och regler för hållbarhet och energieffektivitet kommer utvecklas löpande fram till 2030.
- TEKO bevakar utvecklingen och håller sina medlemmar uppdaterade om förändringar och nya möjligheter.
Kort om EU:s klimatlag
- EU:s klimatlag trädde i kraft i juli 2021 och gör målet om klimatneutralitet senast 2050 till en rättslig skyldighet för alla EU-länder.
- Nettoutsläppen av växthusgaser ska minskas med minst 55 % till 2030 jämfört med 1990 års nivåer.
- Klimatlagen inkluderar:
- Kartläggning av takten i utsläppsminskningar fram till 2050 för att skapa förutsägbarhet.
- System för övervakning och redovisning av framsteg.
- Fokus på kostnadseffektivitet och social rättvisa i omställningen.
Kort om "Fit for 55"
- Fit for 55 är EU:s största satsning för att möta klimatlagens mål om minst 55 % utsläppsminskning till 2030 och ingår i EU:s gröna giv.
- Paketet innehåller nya lagförslag och anpassningar av befintliga lagar inom klimat-, energi- och transportområdena.
- Fokusområden:
- Ökad användning av förnybar energi.
- Energieffektivitetsåtgärder för att minska energiförbrukningen.
- Åtgärder för att minska utsläpp från transport, byggnader och jordbruk.
- Nya mekanismer, som CBAM (koldioxidtullar) och krav på hållbara bränslen inom flyg och sjöfart.
- Lagstiftningen är tänkt att påverka produktion, transporter och konsumtionsmönster inom EU.
Fit for 55 (eller 55%-paketet), som antogs 2021, är en del av EU:s gröna giv och EU:s mest omfattade satsning någonsin för att skynda på klimatomställningen och göra det möjligt att möta Klimatlagens mål om att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 procent inom EU senast 2030.
Paketet innehåller konkreta nya lagförslag och anpassning av befintliga lagar, på klimat-, energi- och transportområdena. Dessa utgör tillsammans planen för hur EU ska nå klimatmålen och på så sätt även de internationellt överenskomna målen i Parisavtalet från 2015. EU:s mål att minska utsläppen med minst 55 % till 2030 är tänkt som en viktig milstolpe på vägen mot klimatneutralitet 2050. De lagändringar som paketet Fit for 55 medför kommer att få en bred inverkan, allt från hur dagliga hushållsartiklar tillverkas till hur vi reser och skickar varor.
De viktigaste åtgärderna i Fit for 55-paketet är att öka användningen av förnybar energi och att främja energieffektivitetsåtgärder för att minska energiförbrukningen.
Paketet innehåller såväl helt nya lagförslag som förslag på ändringar av existerande EU-lagstiftning. Förslagen hänger ihop inbördes och kompletterar varandra. Följande lagstiftningsförslag och politiska initiativ ingår i paketet:
- Revidering av EU:s system för handel med utsläppsrätter, ETS (Emissions Trading System) som innebär en sänkning av utsläppstaket och en ökning av den årliga minskningstakten, att tilldelningen av gratis utsläppsrätter fasas ut, och att systemet utvidgas för att inkludera sjöfart. Samtidigt införs ett nytt system för byggnader och vägtransporter.
- Revidering av förordningen om ansvarsfördelning utanför EU ETS, den så kallade icke-handlade sektorn, regleras av ansvarsfördelningsförordningen, ESR (Effort Sharing Regulation). ESR reglerar främst utsläppen från vägtransporter, egen uppvärmning av bostäder och lokaler, arbetsmaskiner samt jordbruket. För att nå 55-procentsmålet ska utsläppen i ESR minska med 40 procent jämfört med 2005. Detta mål har fördelats mellan medlemsländerna baserat på ländernas BNP/capita-nivå. Sverige tillsammans med Finland, Danmark, Luxemburg och Tyskland har fått krav på att minska sina respektive utsläpp med 50 procent till 2030 jämfört med 2005.
- Revidering av förordningen om utsläpp och upptag av växthusgaser från markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, LULUCF-förordningen (Land Use, Land-Use Change and Forestry), som bland annat föreslår att EU:s kolsänkor ska ta upp 310 miljoner ton koldioxidutsläpp till 2030 (jämfört med 225 miljoner ton som föreskrivs i klimatlagen). Enskilda upptagningsmål ska sättas för varje medlemsstat,
- Revidering av direktivet om förnybar energi, REDII (Renewable Energy Directive), som bland annat innebär en skärpning av hållbarhetskriterierna för användningen av bioenergi samt höjer målet för hur mycket av EU:s energimix som senast år 2030 ska komma från förnybara energikällor från 32 procent till 40 procent.
- Omarbetning av energieffektivitetsdirektivet, som sätter bindande årliga mål för att minska energianvändningen på EU-nivå. I denna finns vägledning för hur nationella bidrag ska fastställas.
- Revidering av direktivet om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen, som innebär att medlemsstaterna måste bygga ut laddningskapaciteten för elbilar så att den håller samma takt som försäljningen av utsläppsfria personbilar,
- Ändring av förordningen om fastställande av normer för koldioxidutsläpp för personbilar och lätta lastbilar, med nya målet att de genomsnittliga utsläppen från nya personbilar ska minska med 55 % från 2030 och med 100 % från 2035 jämfört med 2021 års nivåer,
- Revidering av energiskattedirektivet, i syfte att främja ren teknik och avskaffa föråldrade undantag och lägre skattesatser som för närvarande uppmuntrar användning av fossila bränslen,
- Ny gränsjusteringsmekanism, CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), som sätter ett koldioxidpris på import av vissa produkter. Detta för att säkerställa att EU-företag inte hamnar i en konkurrensnackdel gentemot länder med svagare klimatpolitik. CBAM är i princip en koldioxidtull för vissa utsläppsintensiva varor.
- Nya initiativet ReFuelAviation, som gör att bränsleleverantörer blir skyldiga att blanda in allt större andelar hållbara bränslen i flygbränsle som tas ombord på EU:s flygplatser, bland annat syntetiska koldioxidsnåla bränslen, så kallade e-bränslen,
- Nya initiativet Fuel IEU Maritime, sätter ett tak för växthusgas-utsläpp för fartyg som anlöper europeiska hamnar
- Ny social klimatfond, som ska ge EU-länderna särskilda medel att hjälpa sina medborgare investera i energieffektivitet, nya värme- och kylsystem och renare mobilitet. Fonden ska finansieras via EU-budgeten.
- Ny EU-skogsstrategi för 2030, som beskriver Kommissionens plan för att förbättra kvaliteten, kvantiteten och hållbarheten i EU:s skogar till 2030
- Omarbetning av direktivet om byggnaders energiprestanda, med krav på att alla nya byggnader ska vara utsläppsfria från och med 2030
- Ändring av det tredje energipaketet genom ett nytt direktiv och en ny förordning om de inre marknaderna för förnybar gas, naturgas och vätgas, med huvudsyfte att etablera en marknad för vätgas, skapa förutsättningar för investeringar och möjliggöra utveckling av infrastruktur
- Nytt direktiv om minskning av energisektorns metanutsläpp, med regler om bland annat mätning och rapportering av metanutsläpp, detektering och reparation av metanläckage och begränsning av ventilering och förbränning av överskottsgas på oljefält, i raffinaderier eller vid petrokemiska fabriker.