Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Arbetsgivarguiden Arbetsmiljö Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Kunskaper, skriftliga instruktioner och introduktion

Kunskaper, skriftliga instruktioner och introduktion

Det är nödvändigt att alla arbetstagaren löpande får klart för sig och har kunskaper om vilka risker som finns i det egna arbetet och hur arbetet ska utföras för att undvika ohälsa och olycksfall.

Kunskaper och skriftliga instruktioner Det är viktigt att se till att arbetstagarna vet vilka krav som ställs på dem. Arbetsgivaren ska säkerställa att arbetstagarna har de kunskaper och instruktioner för att kunna utföra arbetet så att en säker arbetsmiljö uppnås. Det kan exempelvis handla om kunskaper och instruktioner för säker hantering av maskiner och utrustning och olika former av skyddsanordningar. Arbetstagarna behöver vidare ha kunskaper om vilken personlig skyddsutrustning och vilka tekniska hjälpmedel som kan behövas i arbetet samt hur och när dessa ska användas.

Det är naturligtvis viktigt att arbetsgivaren ser till att kunskaperna hålls aktuella och att arbetstagarna får information i god tid vid förändringar i verksamheten som innebär att risker och rutiner för att förebygga olyckor och ohälsa påverkas.

När riskerna i arbetet är allvarliga ska det finnas skriftliga instruktioner för arbetet. Det måste finnas skriftliga instruktioner för vad som ska göras vid haverier, driftstörningar, tillbud och olycksfall. Det behövs vidare skriftliga instruktioner för reparation-, underhåll- och annat servicearbete liksom för riskfyllda och svårbemästrade situationer i arbetet.

Instruktionerna ska finnas tillgängliga på arbetsplatsen, vara lätta att förstå och hållas aktuella. 

Introduktion

Ur ett arbetsmiljöperspektiv är introduktionen en mycket viktig del för att förmedla kunskap om de risker som finns på arbetsplatsen och i de arbetsuppgifter arbetstagaren ska göra. Men också för att ge nya arbetstagare kunskap om och förståelse för arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen, vilka rutiner, skyddsföreskrifter och instruktioner som finns och ska följas.

En bra introduktion minskar risken för skador och olyckor och bidrar till en ökad säkerhetsmedvetenhet för nyanställda. Prevents verktyg, introduktionsguiden, kan användas för att skräddarsy ett introduktionsprogram som passar verksamheten.

Teknikföretagen och IF Metall har tillsammans med Prevent tagit fram en webbaserad utbildning som heter Ny i industrin, som med fördel kan användas som en del i introduktion av unga och nya medarbetare i verksamheten hos TEKO:s medlemsföretag. 

 

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-22
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt