Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english

Kompetensförsörjning säkrar branschens konkurrenskraft

En grundläggande förutsättning för att den svenska textil- och modebranschen ska vara långsiktigt konkurrenskraftig och kunna genomgå nödvändiga omställningar är att den har tillgång till kompetent arbetskraft. Frågan om kompetensförsörjning är därför ett av TEKO:s prioriterade ämnen.


Om fokusområdet

För att säkra att textilföretag i Sverige kan fortsätta växa, ställa om mot mer hållbara och cirkulära affärsmodeller och förbli konkurrenskraftiga, behöver de ha tillgång till kompetent arbetskraft. Idag missar många talanger möjligheten att söka sig till textilbranschen vilket försvårar för företagen att växa och utvecklas.  

TEKO arbetar med textilbranschens kompetensförsörjning för att ytterst få fler att få upp ögonen för branschen, dess möjligheter och potential. Vi vill att fler ska överväga att jobb i textilindustrin, att de som söker sig till branschen får en utbildning som är relevant och håller hög kvalitet, och att det finns goda möjligheter till kompetensutveckling under arbetslivet.  

Textil- och modebranschens attraktivitet spelar stor roll för möjligheterna att locka fler att arbeta inom den. TEKO och våra medlemmar arbetar därför med att främja intresset för branschen gentemot skolan, högre utbildning, yrkesutbildning och arbetssökande.   

Redan i grundskolan behöver god kvalitet på verksamheten säkerställas och att så många elever som möjligt klarar skolan med godkända betyg. På gymnasienivå är det viktigt att styra mot att fler elever väljer att utbilda sig inom teknik och att kvaliteten på teknikämnet behöver stärkas. Det gäller också inom matematik och naturvetenskap. Även de kreativa ämnena är viktiga för branschens framtida kompetensförsörjning.  

TEKO vill lyfta fram vikten av att skolan tydligare ser till branschens behov i utformningen av läroplaner. Överlag behöver kopplingen mellan utbildningsväsendet och näringslivet bli bättre. Vi anser att det behöver erbjudas fler yrkesutbildningar och YH-utbildningar där det regionala perspektivet är vägledande och där arbetsgivarnas får ett stort inflytande. Det offentliga, och branschen, behöver jobba för att öka medvetenheten om yrkesutbildningar och YH-utbildningar. Även praktikplatser och LIA (Lärande i arbete) tror TEKO kommer få en viktigare roll framöver.  

Initiativ och projekt inom livslångt lärande behöver bejakas. Kompetensutveckling och näringslivets behov behöver gå hand i hand och det måste finnas en tydlig koppling mellan kompetensutveckling och företagens affärsplaner och framtidsutmaningar. Vi anser att omställningstudiestödet behöver granskas och eventuellt förbättras. 

Arbetskraftinvandring är en viktig faktor för branscher med behov av kvalificerad arbetskraft. Reglerna för arbetskraftinvandring måste utformas så att branschen kan fortsätta att attrahera och rekrytera kvalificerad arbetskraft genom arbetskraftinvandring. Regeringens förslag om höjda inkomstkrav för arbetskraftinvandring från tredje land riskerar därför att försvåra branschens kompetensförsörjning.